Εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Απριλίου ξεκινούν οι πρώτες κοπές από συνεργαζόμενους αγρότες.
Όπως μάλιστα μας επιβεβαίωσαν και αγρότες της περιοχής με τους οποίους μιλήσαμε, έχουν αρχίσει να υπογράφονται συμβόλαια με τους αγρότες, με τιμή κλιμακωτή, ανάλογα με την υγρασία της μηδικής.
Η Μηδική Σερρών Α.Ε. είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο αφύγρανσης μηδικής στην Ελλάδα, με δυνατότητα παραγωγής άνω των 27.000 τόνων προϊόντος ανά έτος από την καλλιέργεια 20.000 στρεμμάτων.
Όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο πηγές από την εταιρεία, την πρώτη ή την δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου θα αρχίσουν οι πρώτες κοπές μηδικής από συνεργαζόμενους με το εργοστάσιο παραγωγούς. Σε πρώτη φάση, όπως πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, έγιναν συμβόλαια σε 5.000 στρέμματα, ενώ στόχος είναι αυτά να γίνουν 20.000 στρέμματα το επόμενο διάστημα, με την προσδοκώμενη ποσότητα μηδικής να ανέρχεται σε 27.000 τόνους.
Σημειωτέον ότι η προσπάθεια για τη δημιουργία της συγκεκριμένης μονάδας ξεκίνησε εδώ και μια δεκαετία περίπου, ενώ η κατασκευή άρχισε την τελευταία τριετία. Σύμφωνα με το business plan της εταιρείας, που ανήκει στον όμιλο Γερασίμου, με έδρα στη Γλυφάδα, το τελικό προϊόν θα διατίθεται σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ η εταιρεία θα είναι υπεύθυνη και για τις κοπές, με τον παραγωγό να ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιέργειά του.
Ειδικότερα, η καλλιέργεια της μηδικής γίνεται σε μία ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου αφύγρανσης, από έμπειρους παραγωγούς του κάμπου των Σερρών, στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας και με την καθοδήγηση επιστημονικού προσωπικού της εταιρείας. Οι εργασίες κοπής, μεταφοράς και αφύγρανσης της μηδικής γίνονται εξ ολοκλήρου από την εταιρεία, χωρίς να εξαρτώνται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες, δίνοντας περιθώριο στον παραγωγό να επικεντρωθεί στο κομμάτι της καλλιέργειας.
Επιπλέον, οι συνεργαζόμενοι αγρότες έχουν εγγυημένες τιμές, γνωστές από την αρχή του έτους, και άμεσες πληρωμές, αναφέρουν από το εργοστάσιο.
Σημειώνεται πως η αφύγρανση πραγματοποιείται στο ξηραντήριο της εταιρείας, ακολουθώντας μια καινοτόμα διαδικασία που μεγιστοποιεί τη θρεπτική αξία της μηδικής.
Η θερμική ενέργεια που απαιτείται είναι σε μορφή ζεστού νερού, φιλική προς το περιβάλλον. Η αφύγρανση της μηδικής πραγματοποιείται εντός 45’ σε ταινιόδρομο ξήρανσης 165 μέτρων, σε ήπιες συνθήκες αφυδάτωσης -έως 90 βαθμούς Κελσίου- που προστατεύουν το σύνολο των θρεπτικών στοιχείων της μηδικής και εξασφαλίζουν την παραγωγή ποιοτικής τυποποιημένης ζωοτροφής, υψηλής διατροφικής αξίας. Το τελικό προϊόν διαμορφώνεται σε παραλληλόγραμμα δέματα υψηλής συμπίεσης 500 κιλών που διευκολύνουν την αποθήκευση και μεταφορά.
Μπίκας Αλέξανδρος
ΠΗΓΗ: AGROTYPOS.GR